Bitef

Bitef tim u misiji „Za čistije sutra”

Pitanje ekološke krize, kao i opstanka planete Zemlje, jedna je od gorućih u svetu. Učestali požari, visoke temperature, zagađenost vazduha i prirode samo su neki od pokazatelja da je potrebno promeniti način života.

Upravo zato, ovogodišnje, 54/55. izdanje Bitefa održaće se pod sloganom „Na ivici budućnosti”, sa tematskom orijentacijom na pitanja ekološke krize. Na taj način, svojim programom, ali i pratećim aktivacijama, Bitef skreće pažnju na ove probleme, edukuje kako članove tima, tako i publiku, sa ciljem da inspiriše svakog pojedinca da svojim delovanjem doprinese očuvanju životne sredine.

Jedna od takvih aktivnosti bila je i akcija sakupljanja otpada „Za čistije sutra”, koja je u petak, 13. avgusta, održana na Fruškoj gori. Bitef tim, zajedno sa predstavnicama medija, kao i lokalnim volonterima, uputio se u Nacionalni park Fruška gora i u višečasovnoj akciji očistio, prikupio i sortirao otpad pronađen u okolini Popovičkog jezera. Uz pomoć partnera akcije Ekostar Pak kompanije, prikupljeno je nekoliko kilograma reciklabilnog otpada koji će dobiti novi život i biti iskorišćen u različite svrhe. Nakon uspešno obavljene akcije, okupljeni su uživali u ambijentu kafea Gorski smeško, čiji je inventar skoro u potpunosti napravljen od ponovo korišćenog materijala – drveta, guma, metala. Ovakva praksa jedan je od dobrih primera kako na svakodnevnom nivou možemo da utičemo na smanjenje zagađenosti životne sredine, što Bitef kroz svoje vrednosti i promoviše.

„Važno je da postoji, pored aktivizma i ekološke borbe na opštem, društvenom planu i individualna odgovornost. Kada bi svako od nas u svoju svakodnevicu inkorporirao neke male navike koji bi dale određeni doprinos po pitanju ekološke održivosti, kao društvo bismo te navike usvojili i o njima bismo u budućnosti mogli da govorimo kao o ekološkoj higijeni, koja je deo naših života isto kao i ona telesna ili mentalna. Bitef tim se trudi da se kroz svoja delovanja edukuje upravo u cilju stvaranja takvih dugotrajnih navika”, kaže umetnički direktor festivala Ivan Medenica.

Važnost edukcije i delovanja pojedinca ističe i direktor festivala Miloš Latinović:

„Neprestanim usavršavanjem, svako od nas može svakim danom da uradi nešto više i bolje za sebe i svoju okolinu. Naše navike, bilo one dobre, a pogotovu one loše, kao što je bacanje otpada u prirodu, utiču na kvalitet naših života, kao i ekosistem u kome živimo. A sve je to posledica neznanja. Zato je važno da učimo, jer je pojedinac ključ i pokretač svih promena.”