Akcija čišćenja Ade Ciganlije

Čišćenjem Ade Ciganlije završena treća sezona Henkelovog projekta „Volim reku, a ti?”

Na Adi Ciganliji završna akcija čišćenja treće sezone projekta kompanije Henkel „Volim reku, a ti?”, koji se realizuje u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS). Tom prilikom je iz najvećeg i najlepšeg kupališta, izletišta i odmarališta našeg glavnog grada izvučeno oko 400 kg otpada. Ove godine Henkel i SOPAS čistili su sedam lokacija širom Srbije iz kojih je ukupno izvučeno oko 2750 kg otpada.

Tim povodom je Menadžerka za razvoj kategorija i marketing u prodaji u Henkelu Milica Šljivančanin istakla: „Veoma nam je drago što već treću godinu zaredom, u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije, realizujemo ekološki projekat tokom koga smo zajedničkim snagama doprineli očuvanju naših vodenih bogatstava. Nastojimo da čuvamo našu planetu – jedini dom koji imamo, a zaštita i obnavljanje biodiverziteta, sa posebnim fokusom na šume, zemljište i vodu, prioritet je kome smo posebno posvećeni kroz našu Strategiju održivosti”.

„Na prvom mestu bih želela da istaknem da sam izuzetno ponosna na projekat ‘Volim reku, a ti?’, koji uspešno realizujemo već tri godine, ali i na saradnji sa kompanijom Henkel, koja se pokazala kao odličan partner. Sa Henkelom delimo iste vrednosti – očuvanje naših vodenih bogatstava i želju da edukujemo javnost o značaju istog, te verujemo da ćemo pomenuti projekat sprovoditi i u godinama koje dolaze”, izjavila je Božana Ostojić, Predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije.

Projekat „Volim reku, a ti?” dobitnik je Nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert”, koju dodeljuje Privredna komora Srbije. U prvoj sezoni, 2020. godine, očišćeno je više od 650 kg otpada sa 4 lokacije: jezero Ćelije kod Kruševca, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, Zavojsko jezero kod Pirota i Ada Ciganlija u Beogradu. Naredne, 2021. godine projekat je proširen na 6 lokacija, pa su pored početnih lokacija očišćeni jezero Perućac kod Bajine Bašte i Zobnatičko jezero kod Bačke Topole, a ukupno je izvučeno oko 3 tone otpada. Ove godine projekat obuhvata 7 vodenih bogatstava naše zemlje: Zavojsko jezero kod Pirota, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, jezero Vrutci kod Užica, gradsko kupalište Štrand na Velikom bačkom kanalu kod Sombora, jezero Ćelije kod Kruševca, Dunavac – gradska plaža u Apatinu i Ada Ciganlija u Beogradu.