Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

ZAJEDNIČKA AKCIJA KOMPANIJE NIS I UDRUŽENjA „ČEPOM DO OSMEHA”

U želji da najmlađe članove naše zajednice edukuje o značaju očuvanja životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS je u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha” realizovala edukativni ciklus za učenike osnovnih škola. U ekološkim radionicama koje su održane pod sloganom „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!”, učestvovalo je više od 450 učenika iz Niša, Kikinde, Kovilja, Čačka i Beograda. Učenici su, pored interaktivnih predavanja, imali priliku da zajedno sa članovima Kluba volontera kompanije NIS učestvuju i u različitim kreativnim aktivnostima. Ekološke radionice, prilagođene uzrastu učesnika, omogućile su im da saznaju kako reciklaža utiče na stabilizaciju klimatskih promena, nauče više o primarnoj separaciji otpada, vremenu potrebnom za razgradnju različitih materijala u životnoj sredini, kao i brojne druge važne prirodne zakonitosti i zanimljivosti.

Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

Završnoj radionici koja je održana u Osnovnoj školi „Dragan Lukić” na Novom Beogradu, prisustvovali su predstavnici Grada Beograda, predstavnici kompanije NIS, Udruženja „Čepom do osmeha” i rukovodstvo škole. Oni su, nakon predavanja, zajedno sa učenicima učestvovali u kreativnim aktivnostima u dvorištu škole.

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, istakao je značaj ovakve akcije, jer podstiče svest o očuvanju životne sredine kod dece. Zahvalio je kompaniji NIS kao društveno odgovornoj kompaniji koja brine o zaštiti životne sredine.

„Ovo je veoma lep povod da zajedno sa kompanijom NIS obiđemo jednu od beogradskih osnovnih škola. Grad Beograd ima izuzetno dobru saradnju sa kompanijom NIS. Više od 77 različitih projekata uradili smo zajedno od 2010. godine putem programa ‘Zajednici zajedno’, a vrednost tih projekata je 286 miliona dinara. Danas smo u školi ‘Dragan Lukić’ imali mogućnost da vidimo koliko je značajno da se ulaže u obrazovanje, koliko to deci zaista znači, posebno u okolnostima koje smo imali u poslednje dve godine, a vezano za pandemiju Kovida-19 i prelazak na onlajn nastavu”, rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, rekao je da kompanija kontinuirano ulaže u mlade i ekologiju.

„U NIS-u smatramo da su ulaganja u decu i zaštitu životne sredine najbolja investicija u budućnost. Ovim projektom, koji realizujemo u saradnji sa prijateljima iz Udruženja ‘Čepom do osmeha’, postižemo oba cilja, jer mlade učimo i podstičemo da se brinu o životnoj sredini. Posebno nam je drago što kroz ekološke edukativne radionice imamo priliku da razgovaramo sa učenicima o značaju ove teme, jer će oni u narednim godinama preuzeti brigu o ekološkoj slici naše zemlje. Kada je reč o NIS-u, mi ćemo i nadalje nastaviti da ulažemo u ekološke projekte. Do sada smo u tu oblast investirali više od 120 miliona evra i učestvovali u brojnim akcijama zaštite prirode. I u narednom periodu nastavićemo da ulažemo u mlade i razvoj zajednice u kojoj poslujemo, u skladu sa našim sloganom ‘Budućnost na delu’”, istakao je Smirnov.

Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

Vanja Petković, predsednica uduženja „Čepom do osmeha”, izrazila je zahvalnost kompaniji NIS na višegodišnjoj uspešnoj saradnji i brojnim zajednički realizovanim projektima.

„Sve se to nastavilo kroz ove ekološke radionice u cilju da se unapredi položaj osoba sa invaliditetom i da se edukuju deca na temu širenja empatije i solidarnosti prema našoj životnoj sredini. Jako nam je važno da edukujemo naše omladince da je njihov lični doprinos veoma važan i da shvate da svojim ličnim delovanjem direktno utiču na ekosistem. Tako kroz konkretne primere kako ljudi utiču na životnu sredinu, deca jako lepo usvajaju ova znanja. Veoma sam zahvalna na ovako lepoj saradnji”, rekla je Vanja Petković.

Olja Ćorović, direktorka OŠ „Dragan Lukić” rekla je da je škola i ranije sarađivala sa kompanijom NIS i da su u okviru programa „Zajednici zajedno” opremljena dva informatička kabineta.

„Kompanija NIS je, zajedno sa ‘Čepom do osmeha’, našoj deci sada omogućila ekološke radionice i znanje iz oblasti ekologije, ali i humanosti. Sakupljanjem čepova činimo dobre stvari – učimo ih da budemo tu jedni za druge koliko možemo”, rekla je ona.

Kompanija NIS dugi niz godina aktivno podržava zajednicu sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i ulaganje u mlade. Samo u ekološke projekte kompanija je od 2009. godine investirala 120 miliona evra, dok saradnja sa Udruženjem „Čepom do osmeha” datira godinama unazad. Donacija kombi vozila za prevoz čepova, podrška izgradnji prvog kombinovanog igrališta za decu u Novom Sadu, neki su od projekata podržanih od strane kompanije NIS. Takođe, prikupljanjem plastičnih čepova u poslovnim centrima i na benzinskim stanicama, kompanija NIS pruža kontinuiranu podršku radu Udruženja, očuvanju životne sredine i prikupljanju novčanih sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju.