Fond B92 - 19 godina humanitarnih, filantropskih i društveno odgovornih akcija

Fond B92 – 19 godina humanitarnih, filantropskih i društveno odgovornih akcija

Fond B92 je neprofitna nevladina organizacija koja kreira i sprovodi humanitarne, kulturne, filantropske i društveno odgovorne kampanje i projekte u cilju prevencije i rešavanja različitih društvenih problema. Od svog osnivanja 2004. godine, nalazi se na prvoj liniji borbe za bolje društvo iniciranjem promena i stvaranjem pozitivne društvene klime u Srbiji i regionu, a zbog svojih aktivnosti bila je jedna od prvih dobitnika nagrade „Dobročinitelj”.

Tokom prethodne godine Fond B92 fokusirao se na rad sa mladima kroz program Slobodna zona Junior. U okviru projekta Naše razlike su naša snaga, koji je za cilj imao da doprinese promovisanju vrednosti jednakosti, multikulturalizma, prihvatanja drugih i poštovanja kulturne raznolikosti među mladima u Srbiji organizovani su Kampovi društveno-angažovanog filma i Radionice za facilitaciju dijaloga, koji su uključili više od 100 kreativaca između 15 i 26 godina.

Projekat Free Zone Filmmaker School namenjen je srednjoškolcima kojima mentori iz filmske industrije tokom višemesečnih radionica pomažu da snime svoj prvi dokumentarni film i ohrabruju da kroz taj proces sagledaju različite aspekte kreiranja društveno angažovanog filma.

Od 2020. godine Fond B92 je sa partnerima Dokufest iz Prizrena i Slobodnom Zonom iz Beograda u okviru projekta Kako te vidim? (How Do I See You?) organizovao 6 kampova kulturne razmene za mlade iz Srbije i sa Kosova na kojima je fokus bio istraživanje, razmena mišljenja i ideja, razvoj medijske i filmske pismenosti, ali i otkrivanje zajedničkih ciljeva, problema i iskustava – uz korišćenje videa kao medija za kreativno izražavanje.

I van programa Slobodna zona Junior, Fond B92 sprovodi projekat Umetnost mladih za Zemlju (Youth Art for the Earth – YAFE), nastavak uspešnog projekta Oslikaj promenu (Paint the Change), koji za cilj ima da angažuje i osnaži mlade ljude da uz pomoć javne ulične umetnosti formulišu i prenesu poruke o društvenoj odgovornosti i ekološkoj održivosti.

Jedna od najuticajnijih akcija na polju zdravstvene zaštite u kojima učestvuje Fond B92 je akcija prevencije i borbe protiv najučestalijeg maligniteta u reproduktivnom dobu, raka dojke. U okviru nje je nabavljen mobilni mamograf koji je omogućio hiljadama žena da dobiju besplatne skrining preglede, a od početka 2023. godine je pregledano više od 10.600 žena u nekoliko gradova Srbije. U cilju pomoći i ženama i muškarcima koji su preživeli rak, 20. marta održan je panel Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu, gde je oglašeno da je Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, o trošku RFZO-a.

Aktivnosti u okviru akcija za rano otkrivanje raka kože Pregled za sve i Zaštita za sve, koje Fond B92 od 2015. godine organizuje sa partnerima iz Eucerina, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja Dermatovenerologa Republike Srbije, su nastavljene i tokom prethodne godine kada su zdravstvenim ustanovama donirana 64 ručna i 2 digitalna dermoskopa, dok je osnovnim školama u Beogradu donirano 6 UV indikatora (merača indeksa UV zračenja). Na besplatnim dermoskopskim pregledima organizovanim 29. jula 2023. godine na Adi Ciganliji, 20 dermatovenerologa iz Vojnomedicinske akademije (VMA), Kliničkog centra Srbije i Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti pregledalo je 1.011 građana.

Na vesti o ratu u Ukrajini Fond B92 je sa Srpskim filantropskim forumom organizovao humanitarnu akciju prikupljanja pomoći, zahvaljujući kojoj su građani Ukrajine dobili vrednu donaciju medicinske opreme, a donirane su i konzervirana hrana i druge namirnice.

Jedna od najuspešnijih akcija Bitka za porodilišta koja traje već jedanaest godina se nastavlja i dalje, pa je tako učešćem zaposlenih u kompaniji Pernod Ricard na Beogradskom maratonu omogućena donacija medicinske opreme za Institut za neonatologiju Srbije.

U okviru akcije Bitka za znanje je uručena donacija od 600 računara, 1000 mBot robota i 870 dronova za učenje različitih programskih jezika, a u Fondu B92 organizovana je dodela te donacije praćena edukacijom za nastavnike koji te uređaje treba da koriste u radu sa đacima.