Divac

Fondacija Ana i Vlade Divac podržava talentovane srednjoškolce Srbije

6.9. 2021. Beograd – Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa grupom donatora iz dijaspore od 2017. godine dodeljuje stipendije učenicima srednjih škola u Srbiji. Tokom tog perioda podeljeno je 500 stipendija.

Ovim povodom, Fondacija Ana Vlade Divac organizovala je druženje sa medijima koji podržavaju akcije Fondacije kroz prostor koji daju humanitarnim pričama i predstavila im program Divac stipendija i Divac stipendiste.

“Ova i sva druga deca su naša budućnost, neko od njih će možda u budućnosti uticati na naše i živote naše dece, neki će pomoći drugima jer dobro znaju kako i svaka mala pomoć znači. Jedno je sigurno, svi oni su već sada dobri ljudi, i uticaće na sve oko sebe svojom dobrotom.  Drago nam je što smo deo njihovih života i što možemo da im olakšamo početak odrastanja. Želimo da nam se i drugi ljudi pridruže i budu deo tima koji pomaže deci da lakše idu svojim putem i da im neke stvari budu jednostavnije. U ime učenika koji su ove godine naši stipendisti, zahvaljujem se donatorima”, rekla je Ana Divac.

Konkurs za dodelu stipendija je upravo završen, tako da sledi težak zadatak odabira ovogodišnjih stipendista. I dalje traje sakupljanje sredstava za ovaj program jer je cilj podrška za što više dece. Do sada je Fondacija Ana i Vlade Divac zahvaljujući individualnim donatorima iz Srbije i dijaspore, kao i kompanijama obezbedila sredstva za 100 stipendija.

Broj prijava je mnogo veći i zato pozivamo sve da se pridruže i doniraju na divac.com/donacije

Osnovni kriterijumi za dodelu stipendija su da učenici upisuju prvi, drugi, treći ili četvrti razred srednje škole na teritoriji Republike Srbije i imaju odličan uspeh, kao i nagrade na naučnim ili sportskim takmičenjima, a posebno se boduju socijalni status porodice i zdravstveni status njenih članova.

Svi stipendisti su i volonteri koji pomažu svojoj zajednici – Crvenom krstu, siromašnijim sugrađanima ili školskim drugarima u učenju.

“U školskoj 2020/2021. sam dobio Divac stipendiju koja mi je pomogla dosta u periodu korone i povreda koje sam imao. Značila mi je i za potrebe škole, za sportsku opremu  kao i za kućni budžet da pomognem mami i sestri. Mnogo mi znači što nas je neko primetio i što ceni naš rad, to mi je znak da se moj trud isplati”, rekao je prvak države u atletskoj disciplini na 800 metara, Boris Mojsa (17) iz Opova.

Mesečni iznos stipendije iznosi 10.000 dinara, a stipendisti je dobijaju tokom školske godine (10 meseci).

Na konkurs za školsku 2021/2022. godinu je stiglo više od 500 prijava što govori o tome da je pomoć deci neophodna i zato pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i doniraju za program stipendija kako bi podržali što veći broj porodica i dece. Posebnu prednost pri dodeli stipendije imali su kandidati iz osetljivih društvenih grupa (materijalno ugrožene porodice, jednoroditeljske porodice, izbegličke i raseljeničke porodice, lica sa invaliditetom, dete/roditelj sa hroničnim bolestima i dr).

Više o programu možete pogledati ovde.