Fondacija Tijana Jurić: Borba za bezbedno odrastanje dece

Fondacija Tijana Jurić: Borba za bezbedno odrastanje dece

Sa Igorem Jurićem, osnivačem Fondacije Tijana Jurić, razgovarali smo o misiji sa kojom je Fondacija osnovana, o akcijama koje su pokrenute u okviru nje, ali i o tome na koji način svako od nas može da doprinese u zaštiti dece u Srbiji.

Naša moralna dužnost je da pomognemo slabijima kada se nađu u nevolji, a ujedno moramo biti svesni i da se, gotovo zasigurno, iz jednog zlastavljanja rađa drugo. Važno je naglasiti da time što sprečavamo zlostavljanje jednog deteta preventivno delujemo da u budućnosti neko drugo dete ne bude zlostavljano.

Svi smo svesni tragične situacije koja je prouzrokovala osnivanje Fondacije Tijana Jurić. Možete li nam reći šta je bilo najizazovnije prilikom njenog pokretanja i koja je osnovna misija Fondacije?

Iz ugla mene i moje porodice, najveća prepreka je bila to što je u periodu otvaranja Fondacije u velikom broju sličnih organizacija došlo do određenih zloupotreba. Međutim, bili smo svesni da pojedinac u društvu teško može da napravi promenu bez podrške jake organizacije iza sebe i zbog toga smo uprkos svim preprekama osnovali Fondaciju. S obzirom da Fondacija nosi ime jednog deteta, bilo kakva loša reputacija bi za nas bila neprihvatljiva.

Osnovna misija Fondacije je borba za bezbednost dece i podrška roditeljima nestale i stradale dece. Kada kažemo bezbednost dece, tu mislimo na edukaciju dece, mladih i odraslih, psihološku podršku zlostavljanoj deci, menjanje zakonskih odredbi i pružanje pravne pomoći.

Fondacija Tijana Jurić: Borba za bezbedno odrastanje dece

Koje sve sfere rada obuhvata vaša Fondacija?

Fondacija za svoju osnovnu misiju ima borbu za bezbedno odrastanje dece. Kako bi to omogućili, održavamo besplatne edukativne radionice tokom cele godine za decu, mlade i odrasle. Na tim radionicama upoznajemo polaznike sa potencijalnim opasnostima na internetu, edukujemo ih kako da se zaštite, ali i šta da urade ukoliko im se ipak dogodi nezgoda na internetu. Poziv za održavanje radionice može se uputiti na mejl fondacija@tijana.rs

Omogućili smo i besplatno psihološko savetovanje. Svako ko ima bilo koju nedoumicu, smatra da je u opasnosti ili mu je jednostavno potrebna podrška i razgovor može se javiti našem psihologu, Ružici Radović na mejl ruzicaradovic@tijana.rs

Pored pshološkog savetovanja, omogućili smo i besplatno pravno savetovanje i podršku. Svako kome je potrebna pomoć ili konsultacija advokata može pisati našem advokatu Aleksandru Karov na mejl aleksandarkarov@tijana.rs

Fondacija je osnovala i platformu Net Patrola čija je osnovna namena prijava štetnog sadržaja na koji nailazimo na internetu. Pod štetnim sadržajem smatra se zlostavljanje, pre svega seksualno, ali i svako drugo, zatim podržavanje nasilja i poziv na nasilje i diskriminaciju. Svaka prijava je anonimna, osim ako osoba koja prijavljuje sadržaj ne odluči da ipak ostavi svoje podatke.

Još jedna korisna platforma koju je osnovala Fondacija je Registar nestalih lica Srbije. Registar je osnovan sa ciljem da omogući građanima Srbije da prijave nestanak lica, ali i da pretražuju bazu nestalih lica čiji je nestanak prijavljen u Srbiji. Otvaranjem Registra nestalih lica želeli smo da motivišemo društvo da učestvuje u potrazi za nestalim licima, kako direktno – ostavljanjem informacija o nestalom licu na sajtu, tako i deljenjem informacija putem društvenih mreža.

Pokrenuli ste kampanju Amber Alert – Da ne bude kasno. Koje bi bile prednosti uvođenja jednog takvog sistema?

U momentima nestanka našeg deteta shvatili smo koliko propusta ima u potrazi za nestalom osobom i procesima vezanim za potragu. Uvođenje sistema poput Amber Alerta bi umnogome olakšalo, ubrzalo i pomoglo u potrazi i spašavanju dece kada se nađu u opasnosti.

Tvorci ste i Net patrole. Kako je došlo do razvoja ove akcije i kakve su reakcije na nju?

Net patrola je platforma koja je nastala sa željom da se štetni sadržaj, kojeg na internetu ima sve više, što pre ukloni i da se na taj način onemogući da deca dođu do njega, ali i da njihov integritet ne bude ugrožen ukoliko su prikazana na njemu.

Građani Srbije su nedovoljno informisani o ovoj akciji, ali radimo na tome da ih kroz edukaciju ohrabrimo da prijave sve što misle da bi moglo nekome da šteti.

Reakcije su pozitivne i javnost je generalno podržala akciju da se internet pročisti i načini bezbednijim mestom za decu.

Još jedna od vaših akcija je i osnivanje Registra nestalih lica. Koliko je značajno pokretanje jednog takvog sajta?

Osnivanje Registra nestalih lica Srbije je izuzetno značajno. U zemljama širom sveta ovakav registar održava policija sa ciljem da svaki građanin zemlje ima uvid u nestala i pronađena lica. Kod nas policijski registar nestalih nije javan, pa smo odlučili da napravimo jedan koji će biti dostupan svima. Prilikom prijave lica, naš jedini uslov je da je o nestanku prethodno obaveštena policija.

Registar nestalih lica omogućava svim građanima da učestvuju u porazi za nestalim licem.

Fondacija Tijana Jurić: Borba za bezbedno odrastanje dece

Godine 2015. je usvojen Tijanin zakon. Možete li nam reći nešto više o tome?

Do 2014. godine i Tijaninog nestanka policija je u potragu za nestalim detetom kretala, kako su oni tada to nazivali, „po svom nahođenju” – što znači da su oni vršili procenu da li je neko dete u životnoj opasnoti i na osnovu te procene su pokretali potragu.

Mnoge procene su bile pogrešne što pokazuje broj stradale dece do tog perioda. Nakon 2015. godine i usvajanja Tijaninog zakona, insitucije imaju obavezu da krenu u poragu odmah po prijavi nestanka.

Nakon Subotice i Novog Sada otvorena je kancelarija Fondacije i u Vlasotincu. Koliko je važno što ćete imati kancelariju i na jugu zemlje i kako ste se odlučili baš za Vlasotince?

Veliki broj prijava vezanih za zlostavljanje dece dobijamo iz centralne i južne Srbije. To nas je motivisalo da upravo tamo otvorimo kancelariju.

Mesto gde ćemo otvoriti kancelariju biramo i na osnovu toga gde imamo najveću podršku i ljude koji su spremni da žrtvuju svoje vreme zarad viših interesa. U planu nam je otvaranje još kancelarija širom Srbije, a najverovatnije i u regionu.

Slogan kojim se vodite je Bezbednost dece je odgovornost svih nas. Na koji način svako od nas može pomoći kako bismo obezbedili bolju budućnost sve dece u Srbiji?

Za početak, više je nego dovoljno da ne okrećemo glavu na ono što se dešava oko nas. Često kada čujemo da se u komšiluku zlostavlja dete, smatramo da to nije naša briga i da ne treba da se mešamo u tuđu privatnost i porodične odnose.

Međutim, osim što je naša moralna dužnost da pomognemo slabijima kada se nađu u nevolji, moramo biti svesni da se, gotovo sigurno, iz jednog zlastavljanja rađa drugo i da su uglavnom sve najokorelije ubice dece u našoj zemlji prethodno bili žrtve zlostavljanja u detinjstvu. Važno je naglasiti da time što sprečavamo zlostavljanje jednog deteta preventivno delujemo da u budućnosti neko drugo dete ne bude zlostavljano.

Koliko je trenutna zdravstvena i privredna situacija uticala na rad i razvoj vaše Fondacije?

Uticala je značajno, jer se naš rad najviše zasniva na direktnom kontaktu sa decom i roditeljima. Sa druge strane, pošto se Fondacija uglavnom projektno finansira, bilo je mnogo manje konkursa na koje smo mogli aplicirati i samim tim nam je bilo otežano finansiranje i održavanje rada Fondacije.

Koji su vaši planovi u narednom periodu?

Naši planovi su da izrastemo u regionalni Centar za nestalu i zlostavljanu decu. Da bi dobili održivost planiramo da se bavimo i izdavačkom delatnošću u okviru koje bismo štampali stručnu literaturu vezanu za sve pošasti koje prete našoj deci.

Osim toga, želimo da razvijemo i našu onlajn prodavnicu i da na taj način Fondacija sačuva kvalitetne ljude, a da pritom usluge pružanja podrške i pomoći ugroženim grupama ostanu besplatne.