Humanitarna akcija „Human i sladak” na Poljoprivrednom sajmu od 20. do 26. maja

Humanitarna akcija „Human i sladak” na Poljoprivrednom sajmu od 20. do 26. maja

Novosadski sajam obeležava vek postojanja i organizuje 90. međunarodni sajam, u godini u kojoj će 70 godina postojanja obeležiti „Stamevski” – kompanija za proizvodnju i prodaju konditorskih i poslastičarskih proizvoda, a 20 godina humanitarnog rada Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR. Povodom jubileja, Novosadski sajam, „Stamevski” i NURDOR zajedno organizuju humanitarnu akciju pod nazivom „Human i sladak”.
Protokol o poslovnoj saradnji u NURDOR-ovoj roditeljskoj kući u Petrovaradinu, potpisali su generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, direktor Kompanije „Stamevski” Aleksandar Stamevski i predsednica Upravnog odobora Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – NURDOR Joland Korora.

„Danas ćemo potpisati Protokol o poslovnoj saradnji, a realizacija će se desiti tokom Poljoprivrednog sajma, koji priređujemo devedeseti put. Drago mi je što nismo jedini slavljenik i što i NURDOR i ’Stamevski’ slave svoje ozbiljne jubileje, pa je nekako i logično da se udružimo oko tako lepe stvari”, rekao je generalni direktor Slobodan Cvetković. „Akcija će biti usmerena ka tome da se izgradi šesta roditeljska kuća NURDOR-a, a uz pomoć darodavca torte, koja će biti dugačka 70 metara, pa će se svakog dana po 10 metara prodavati pod nastrešnicom Sajma, a posetioci će moći da je kupe. Cena parčeta torte neće biti fiksna, pa će tako svaki učesnik moći da odredi cenu i tako učestvuje u ovoj humanitarnoj akciji”, naglasio je Cvetković. „Nama ovo nije prva aktivnost u kojoj pružamo podršku kao društveno odgovorna kompanija. Podsetiću vas da smo pre nekoliko godina bili mesto za vakcinaciju, ali i bolnica; učestvovali smo i u aktivnostima Vlade Republike Srbije u nabavci respiratora i tada smo opredelili 3,6 miliona dinara, a pre toga smo u 2014. godini, za vreme poplava u Obrenovcu, izdvojili dva miliona dinara. Tu je i niz aktivnosti koje naši zaposleni organizuju, kao što je akcija ’Novogodišnja kutija’ u kojoj obezbeđujemo novogodišnje pakete za decu iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje ’Milan Petrović’. Zbog svega toga smo jako srećni i zadovoljni što možemo da participiramo u jednom ovako lepom događaju. U skladu sa ovom minutom ćutanja sa početka konferencije, a i zbog nemilih događaja koji su se dogodili, mislim da nam je svima potrebno i neophodno da imamo više ovakvih lepih stvari i da celo građanstvo okrenemo ka nekom humanom radu i da se empatija u našem društvu produbi”, naglasio je Cvetković.

Aleksandar Stamevski, direktor Kompanije „Stamevski” rekao je da oni ove godine proslavljaju 70 godina od postojanja. Osmislili su da naprave tortu, uz želju da učine nešto korisno i humano za društvo, da na neki način kao kompanija priđu društveno korisnom radu, ali i da obeleže jubilej.
„Nije bilo teško izabrati partnere. Prva asocijacija je bilo udruženje NURDOR, a ujedno, odluku je olakšalo i to što se i Novosadski sajam kao važna institucija odmah uključio. Imamo želju da učinimo nešto korisno i da damo možda neki dobar primer da se u društvu počnu stvari dešavati u pozitivnom pravcu”, rekao je Stamevski.

„NURDOR je jedino udruženje ove vrste u Srbiji koje se bavi sveobuhvatnom psiho-socijalnom podrškom porodicama i sistemskim rešenjima koja omogućavaju da zdravstveni sektor pedijatrijske onkologije u celoj Srbiji funkcioniše bolje. Prikupljena sredstva biće usmerena na izgradnju šeste roditeljske kuće”, rekla je predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora.

„S obzirom da se mnoga deca leče u Novom Sadu, Beogradu i Nišu od raka, a nisu po mestu stanovanja iz tog grada, problem je vrlo često smeštaj dece i roditelja. Nije bilo retko da su roditelji i deca, brat ili sestra prespavali u automobilu po parkovima, mučili se oko smeštaja, dok NURDOR nije krenuo u ovu priču roditeljskih kuća. Sada ih imamo u svakom našem gradu gde se deca leče od raka, ali u Beogradu nam, s obzirom da je najveći dijagnostičko-terapeutski centar i da se u njemu ’sliva’ većina pacijenata iz Republike Srpske, iz Crne Gore i sa Kosova, fali prostora, tako da smo trenutno u fazi jednog našeg velikog projekta, velikog po značaju, ali i u smislu finansija, a to je roditeljska kuća u Beogradu koja će trajno rešiti smeštaj dece i roditelja. To trajno, mislim, u narednih 50 – 100 godina”, rekla je predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora.

Za vreme Poljoprivrednog sajma, firma „Stamevski” će svakog dana prodavati po 10 metara torte, gde će svako parče biti kupljeno po ceni koju odredi učesnik akcije. Kutija za dobrovoljne priloge, kao i torta nalaziće se ispod nadstrešnice, u dvorištu Novosadskog sajma. Istovremeno, „Stamevski” će u Hali „Master”, na svom štandu, nuditi kompletan asortiman proizvoda i kupcima poklanjati vaučere za 10 odsto popusta u svim njihovim maloprodajnim objektima. Vaučeri će važiti do kraja godine.