Klub volontera kompanije NIS: Srcem za zajednicu

Klub volontera kompanije NIS: Srcem za zajednicu

Zamislite koliko plemenitih stvari može da se učini za 1.000 sati. Koliko značajnih rezultata bismo ostvarili kada bi svako od nas bar deo svog vremena posvetio zajedničkom dobru, kroz humanitarne volonterske aktivnosti. Vredni članovi Kluba volontera kompanije NIS, predstavljaju dobar primer prakse u okviru koje samo ove godine izdvojili bezmalo 42 dana su za dobrobit zajednice, svesni da su podrška i partnerstvo od izuzetne važnosti u svim sferama života.

NIS već godinama unazad gradi i neguje partnerstva sa zajednicama širom Srbije u čiji razvoj je putem realizacije društveno odgovornih projekata uložila preko 5 milijardi dinara. Napore kompanije da bude dobar član zajednice u kojoj posluje, podržavaju i njeni zaposleni – članovi Kluba volontera, na koje je kompanija posebno ponosna.

Klub volontera NIS-a osnovan je 2018. godine i danas broji gotovo 2.000 članova, što ga verovatno čini najvećim korporativnim klubom volontera u našoj zemlji. U prethodnih pet godina volonteri NIS-a realizovali su ukupno 80 volonterskih akcija i donirali više od 7.000 volonterskih sati kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna i doprineli unapređenju zaštite životne sredine.

U 2023. godini aktivnosti Kluba volontera tradicionalno su usmerene na ekološke inicijative, kao i brigu i podršku deci i mladima kroz unapređenje uslova za njihov boravak u okviru različitih ustanova i udruženja.

Nakon izuzetne saradnje kompanije NIS sa Dečjim selom „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici, volonteri kompanije već godinama unazad takođe neguju saradnju sa ovom značajnom ustanovom socijalne zaštite, te su tako istu nastavili i ove godine u kojoj su uspeli da ostvare želje sa kojima su ih upoznala deca prilikom prethodne posete. Vredni članovi Kluba volontera punog srca su dočekali ovu akciju i deci uručili bicikle i igračke. Ovom prilikom u celodnevnom druženju sa štićenicima Dečjeg sela uživali su razmenjujući osmehe, dobro raspoloženje i najlepše emocije.

Takođe, ove godine, po treći put je u kompaniji NIS realizovan interni volonterski konkurs pod nazivom „Mali koraci za velike osmehe”, putem kojeg zaposleni nominuju svoje predloge za realizaciju projekata u sredinama u kojima rade i žive. U okviru ovogodišnjeg konkursa podržana su i realizovana tri projekta usmerena na decu iz naročito osetljivih kategorija.

Projekat „Za neke nove valjevske snove” doneo je uređenje kutka za radno okupacione aktivnosti Udruženja za decu sa posebnim potrebama „Naši snovi” u Valjevu, dok su u Kuršumliji vredni volonteri kompanije NIS uredili čekaonice dečjeg odeljenja i ujedno oplemenili dvorište Doma zdravlja Kuršumlija.

Volonteri kompanije NIS, ove jeseni obradovali su i korisnike Udruženja roditelja osoba sa posebnim potrebama „Mi” u Bačkom Petrovcu, koji na raspolaganju sada imaju bolje opremljen prostor i osveženo dvorište, opremljeno novim sportskim rekvizitima.

Kako u fokusu uvek imaju decu i mlade, članovi Kluba volontera NIS-a, pažnju posvećuju i akcijama kojima na simboličan način čestitaju početak nove školske godine, te su ovom prilikom realizovali i akciju „Radimo i učimo zajedno”, u okviru koje je uređena učionica Svratišta za decu i mlade Novog Sada. Nije izostala ni akcija povodom obeležavanja početka akademske godine, pa je tako otvorena scena Doma kulture „Studentski grad” zasijala punim sjajem zahvaljujući volonterima kompanije NIS, koji su ofarbali preko 200 klupa u okviru pozornice.

Akcije Kluba volontera, takođe su usmerene na brojne aktivnosti koje za cilj imaju zaštitu i očuvanje prirode, tako su se Kompanija NIS i njeni članovi Kluba volontera sa zadovoljstvom i ove godine odazvali pozivu da učestvuju u organizaciji akcije „Radni dan za prirodu” u Nacionalnom parku Fruška gora, koju su realizovali u saradnji sa partnerima Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i domaćinom akcije JP Nacionalni park Fruška gora. Ovom akcijom, u kojoj je učestvovalo gotovo 200 volontera , ne samo da su uklonjene velike količine otpada, već je i ukazano na značaj razvoja ekološke svesti i odgovornog ponašanja prema životnoj sredini.

U susret Svetskog dana volontera, koji se tradicionalno obeležava svakog 5. decembra, Klub volontera će inicirati dodatne aktivnosti u želji da nas podseti koliko je važno da negujemo empatiju, solidarnost, kao i da svakodnevno činimo dobra dela. I male stvari su velike, nekada je dovoljan samo jedan osmeh da nekome ulepša dan, a taj jedan osmeh može pokrenuti lavinu osmeha i dobrih dela. Volonteri kompanije NIS kažu da će i u budućnosti nastaviti da zajednici daruju svoju energiju i osmehe, kako bi doprineli zajedničkom cilju, razvoju zajednice i boljem kvalitetu života svih njenih članova.