Koncert „Novogodišnja bajka” povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Malom pozorištu „Duško Radović”, sa početkom u 20 časova, biće izveden koncert pod nazivom „Novogodišnja bajka”

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.
Jedna milijarda ljudi ili 15% svetske populacije ima neki oblik invaliditeta. Prevalencija je veća u zemljama u razvoju, gde osobe sa invaliditetom češće imaju niži stepen obrazovanja, lošije zdravstvene ishode, niži nivo zaposlenosti i veće stope siromaštva.

Povodom obeležavanja 3. decembra, u Malom pozorištu „Duško Radović” , sa početkom u 20 časova, biće izveden koncert pod nazivom „Novogodišnja bajka”. Koncept koncerta osmislio je Đorđe Makarević, producent je Natalija Lazić. Program realizuje NVO „Maska” pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Već nekoliko godina unazad u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, mladi i talentovani umetnici sa različitim vrstama invaliditeta imaju priliku da pokažu svoj talenat i kreativnost kroz različite umetničke žanrove. Na koncertu učestvuje 10 osoba sa različitim vrstama invaliditeta, 5 profesionalnih igrača, 6 profesionalnih muzičara koji su podrška na sceni. U foajeu pozorišta biće postavljena izložba „Inkluzivno scensko stvaralaštvo”, čiji je autor Tina Dragićević. Ovaj projekat ima za cilj da kroz umetnost kao univerzalno sredstvo komunikacije napravi most izneđu osetljivih grupa i šire društvene zajednice.