Nacionalni dan davanja u znaku Godine dobrote

Nacionalni dan davanja u znaku Godine dobrote

Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Saveta za filantropiju Vlade RS. Svake godine obeležava se 9. oktobra, na dan rođenja velikog srpskog naučnika, inovatora i dobrotvora Mihajla Pupina, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na značaj solidarnosti i dobročinstva, kao i na važnost zajedničkog ulaganja u opšte dobro.

Nacionalni dan davanja ove godine obeležen je šesti put, i kao odgovor na tragične majske događaje, u potpunosti je posvećen dobroti, negovanju empatije, solidarnosti, drugarstva i to kod onih najmlađih, kod đaka osnovnih i srednjih škola širom Srbije. Zato su 9. oktobra, na Nacionalni dan davanja pohvaljeni i odlikovani oni najsvetliji primeri humanosti i dobročinstva iz škola širom Srbije, a ujedno i najavljen i početak Godine dobrote u kojoj se nastavlja negovanje dobrih vrednosti kod onih najmlađih, ali i podržavanje stvaranja novih partnerstava između škola i lokalnih organizacija u cilju podsticanja aktivizma u svrhu humanosti i solidarnosti u zajednici.

Cilj ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja je upravo da se na zločine koji su šokirali i paralizovali celokupnu javnost, odgovori sa još više dobrote i humanosti prvenstveno u našim školama, jer je to prostor koji je u posebno teškoj poziciji u novoj školskoj godini i godinama koje slede. Filantropski forum želi da pomogne pri radu na sistemskim promenama, iniciranju brojnih aktivnosti koje se tiču vaspitnog aspekta i koje doprinose učenju i primenjivanju empatije, dobročinstva i društveno korisnog rada u okviru samog obrazovnog sistema. Veoma je važno da se, pored učenja o ovim stvarima, podstakne i njihova primena kroz podsticanje učenika da organizuju i sprovode aktivnosti usmerene na širenje ovih vrednosti unutar školskog sistema i cele lokalne zajednice.

Srpski filantropski forum će u Godini dobrote podržati organizacije civilnog društva i škole koje u partnerstvu predlože i organizuju aktivnosti koje će obuhvatiti svu decu upravo u akcijama koje su vezane sa ove vrednosti – dobrotu, ljubav, plemenitost, požrtvovanje, solidarnost i empatiju.

Našem duboko povređenom i podeljenom društvu u ovom trenutku u najvećoj meri nedostaju vrhunske ljudske emocije i vrednosti: empatija, ljubav, solidarnost, plemenitost, pažnja, požrtvovanje i razumevanje. Svako čovekoljublje počiva na njima i najveći je bedem i brana onom neljudskom i monstruoznom.

Davanje podsticaja aktivnostima u funkciji razvijanja empatije, ljubavi, solidarnosti, razvijaju se i usvajaju modeli ponašanja koji formiraju buduće ličnosti i generacijske vrednosti.

Svaki aktivizam koji uključuje i izaziva emocije i vrednosti kojima težimo, treba podržati i na adekvatan način nagraditi i istaći.

Zato je na Nacionalnom danu davanja posebna pažnja posvećena pojedincima koji su se značajno posvetili humanom cilju i dali veliki doprinos njegovom ostvarenju. Priznanje „Svedočanstvo o dobroti” dodeljeno je Nini Ninković, devojčici koja je prodavala krofne kako bi prikupila sredstva za lečenje svog oca, košarkašu Nikoli Mirotiću za donaciju za lečenje dečaka, voditeljki Tamari Grujić koja vodi emisiju „Radna akcija sa Tamarom”, Borku Petroviću, poznatijem kao „najbolji nastavnik na svetu” i pesniku Ljubivoju Ršumoviću. Pored istaknutih pojedinaca, priznanje je dodeljeno i Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” za organizacija manifestacije „Pesnička štafeta”, Horu i orkestru „Muzika nade”, Elidžir Grupi za podršku akciji pomoći Turskoj i Siriji, kao i organizacijama ADRA i Svetionik.

U narednim godinama trebalo bi težiti uvođenju dodatnih vrednosnih kriterijuma u obrazovanju generacija. To bi podrazumevalo da se ravnopravno sa znanjem i vaspitanjem, u školskom sistemu đaci ocenjuju i nagrađuju za humane vrednosti, emocije i ponašanja koje pokazuju i neguju.

Najbolji učenici bi pored „Đak generacije” dobijali priznanje „Čovek generacije”, „Drug generacije”, „Heroj generacije”… Škola bi postala sistem koji bi stvarao ne samo najbolje đake, već i najbolje ljude.

Kada uspemo da očistimo svoja srca i duše, imaćemo šansu da kao društvo postojimo i krenemo dalje. Jer jedino društvo koje se posveti svojoj deci, može imati i svoju budućnost.

Srpski filantropski forum ovogodišnji Nacionalni dan davanja realizuje u okviru projekta Snaga aktivizma (Inspare2Action), koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i partnerske organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Feministički kulturni centar BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF) i Srpski filantropski forum (SFF).