Nacionalno razmrdavanje: Svaki dan je sportski dan!

Nacionalno razmrdavanje: Svaki dan je sportski dan!

ZdravoRastimo projekat kompanije Nestlé, ove godine kroz kampanju „Svaki dan je sportski dan”, nastavlja tradiciju promocije redovne fizičke aktivnosti i njenog značaja za zdravlje svih generacija dugu 12 godina, uz podršku Ministarstva prosvete i u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije. Čitava kampanja ove godine se širi na nacionalni nivo, sa namerom da se što veći broj građana, kao i osnovnih škola u Srbiji, priključi izazovu „Nacionalno razmrdavanje” i uvede fizičku aktivnost u redovnu rutinu i kreira zdrave navike.

Tokom 21 dana, koliko je potrebno da određena aktivnost pređe u naviku, deca u osnovnim školama širom Srbije su svakodnevno vežbala u učionicama i školskim dvorištima, dok su podršku mališanima pružili i odrasli koji su se i sami uključili u izazov, deleći vežbe i zdrave savete na društvenim mrežama uz oznake #nacionalnorazmrdavanje, #svakidanjesportskidan i #zdravorastimo. Krajnji cilj izazova, ali i čitave kampanje, jeste da se školskoj deci koncept redovne fizičke aktivnosti predstavi kao nešto što ne oduzima previše vremena, već je naprotiv jednostavno i zabavno. Na ovaj način, cela Srbija će pozitivnim primerom deci poslati poruku da vežbanje ne mora uvek da podrazumeva sportsku opremu ili salu, kao ni velika finansijska ulaganja.

Bilo koji vid kretanja preduslov je dobrog zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog, a naročito je važan za pravilan rast i razvoj najmlađih. Podatak koji zabrinjava jeste da se deca u Srbiji sve manje kreću, a sve više okreću sadržajima na ekranima. Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” samo jedna trećina školske dece fizički je aktivna svakog dana, što u kombinaciji sa neadekvatnom ishranom vodi u prekomernu telesnu masu i gojaznost, koji za posledicu imaju niz zdravstvenih problema.

Kako bi još više podstakla priču o zdravlju i aktivnom životnom stilu, kompanija Nestlé je odlučila da kroz program ZdravoRastimo poseti nekoliko škola širom Srbije, a uz veliku podršku Ministarstva prosvete je pozvala i ostale da se priključe. Čačak je ove godine prva nacionalna prestonica kulture, ali je i kao grad košarke i sporta, imao posebnu čast da bude domaćin manifestacije Evropska nedelja sporta, na kojoj je pokrenuta ova velika kampanja „Sportski dan je svaki dan”. Osnovci su zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima demonstrirali jednostavne vežbe koje se mogu primenjivati svakog dana na bilo kom mestu, ali su takođe i razgovarali o važnosti redovne fizičke aktivnosti i izbalansirane ishrane za zdrav rast i razvoj. Preko tri stotine mališana školskog uzrasta pridružilo se ovom sjajnom događaju i zajedno sa svojim roditeljima uživalo u aktivnostima koje promovišu zdravlje, gradeći svest o važnosti fizičke aktivnosti i pravilne ishrane u njihovim životima. Nakon Čačka, ZdravoRastimo karavan je, sa istim ciljem, posetio osnovce u Karavukovu i Subotici, a pored druženja i razmenjivanja znanja sa učenicima, kompanija Nestlé je školama donirala i sportsku opremu koja će omiljene časove fizičkog obogatiti i učiniti još zanimljivijim. I na narednim stanicama u školama u Zemunu i Batočini, ZdravoRastimo je zajedno sa osnovcima nastavio sa naporima da kroz smislene aktivnosti, uvek nove i zabavne, svakoj novoj generaciji omogući permanentnu održivost zdravih navika.

Nestlé već 12 godina kroz ZdravoRastimo program motiviše decu u Srbiji da budu aktivni barem 60 minuta svaki dan, jer fizička aktivnost, pored pravilne ishrane, čini temelj zdravlja. Atletika, fudbal, košarka, tenis i ostali sportovi ne samo da jačaju mišiće, kondiciju i fizičku spremnost, već se deca uče disciplini, kako da grade poverenje, razvijaju logiku i imaju smisla za timski rad. ZdravoRastimo program je deo globalne Nestlé for Healthier Kids inicijative koja ima za cilj promociju zdravih navika kod najmlađih generacija. Do sada je njime obuhvaćeno više od 120.000 osnovaca koji su stekli dragocena znanja o uravnoteženoj ishrani i važnosti redovne fizičke aktivnosti.