NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama

NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO”

Kompanija NIS obeležila je, u prisustvu prijatelja i partnera, 15 godina od osnivanja programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno”, čiji je osnovni cilj da doprinese razvoju lokalnih zajednica širom Srbije. Na svečanosti u Palati Srbija predstavljeni su rezultati 1.136 projekata koji su realizovani u 13 gradova i opština naše zemlje, u kojima kompanija posluje. U ove projekte kompanija NIS je ukupno uložila više od 1,7 milijardi dinara.

„Zajednici zajedno” je jedan od najznačajnijih društveno odgovornih programa u Republici Srbiji. Putem ovog programa kompanija aktivno doprinosi razvoju lokalnih zajednica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kikindi, Pančevu, Zrenjaninu, Požarevcu, Kanjiži, Srbobranu, Novom Bečeju, Žitištu i Velikom Gradištu.

Današnjem svečanom događaju prisustvovali su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici partnerskih lokalnih samouprava, kao i mnogobrojni gosti i nosioci projekata koji su realizovani u okviru programa „Zajednici zajedno”.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Srbije, ukazala je da je NIS pravi primer društveno odgovorne kompanije u našoj zemlji.

„NIS je važan stub sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima, posebno u dinamičnom geopolitičkom okruženju i jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji. NIS je delom i državna kompanija koja je jedan od najvećih budžetskih davalaca i domaćih investitora. Međutim, pored ekonomskog i bezbednosnog doprinosa, NIS-ove društveno odgovorne inicijative daju snažan podsticaj socijalnom, ekološkom, naučnom i kulturnom razvoju naše zemlje. Od 2009. godine kada je osnovan program ’Zajednici zajedno’, NIS je realizovao više od hiljadu projekata od značaja za razvoj nauke i obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, kulture i sporta”, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, kazao je da „lideri treba da pruže primer drugima” i kada je reč o podršci zajednici.

„Zbog toga već 15 godina, u saradnji sa našim prijateljima širom Srbije, odlučno doprinosimo boljem životu naših sugrađana. Ali, želim da kažem da je za nas to tek početak. Uz podršku Vlade Srbije, lokalnih samouprava i zajednice, mi nastavljamo da gledamo u budućnost. A u saradnji sa vama tu budućnost pretvaramo u delo”, rekao je Tjurdenjev.

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, istakao je značaj saradnje sa kompanijom NIS u okviru programa „Zajednici zajedno”.

„U okviru ovog lepog programa u Novom Sadu je realizovano 109 projekata vrednih oko 240 miliona dinara. To je dokaz naše saradnje i svakako ćemo u narednom periodu tu saradnju nastaviti. Ja vam želim da vam ovo bude samo prvih 15 godina. Mi kao Grad smo spremni, imamo i pripremljene projekte, tako da jedva čekam da se raspiše novi konkurs ovog programa i da dalje zajedno razvijamo Novi Sad”, rekao je Đurić.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, zahvalio je NIS-u na podršci razvoju Zrenjanina i drugih lokalnih samouprava i zajednica.

„NIS je dosta uticao na razvoj našeg grada, kroz razvoj infrastrukture, kroz gradnju objekata, kroz zapošljavanje i kroz ovakve društveno odgovorne programe. U ime svih jedinica lokalnih samouprava koji su partneri u programu ’Zajednici zajedno’, želim da se zahvalim i želim da čestitam značajan jubilej, u nadi da ćemo u budućnosti imati dosta projekata na kojima ćemo sarađivati”, rekao je Salapura.

Dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš, rekao je da se naučno-istraživačka struktura u Srbiji razvija i zahvalio kompanijama koje podržavaju taj razvoj.

„Zahvalio bih NIS-u što svoju podršku pruža lokalnim samoupravama i institucijama u Srbiji. Ovo što vi radite već 15 godina kontinuirano i 81 projekat koji ste podržali samo u Gradu Nišu pokazuje da ste na dobrom putu”, rekao je Ranđelović.

Svesna da svoj napredak duguje zajednici u kojoj posluje, kompanija NIS je sprovođenjem programa „Zajednici zajedno” pokazala da su građani i njihove potrebe uvek u njenom fokusu. U saradnji sa partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije, osnovan 2009. godine, program „Zajednici zajedno” je zaživeo doprinoseći razvoju lokalnih zajednica putem realizacije projekata u oblastima nauke i obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, kulture i sporta. Tokom prethodnih 15 godina unapređen je rad više od 180 obrazovnih ustanova, više od 40 institucija kulture, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja, donirano je 14 sanitetskih i patronažnih vozila, uređeno je ukupno 146 dečjih igrališta, parkova, sportskih terena i objekata.

Jedan od ciljeva programa je i podrška deci i mladima, što je u skladu sa sloganom kompanije „Budućnost na delu”. Za doprinos društveno odgovornom poslovanju i unapređenju kvaliteta života zajednice program „Zajednici zajedno” kompanije NIS dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja.