NIS: Svako ulaganje u zajednicu je ulaganje u budućnost

NIS: Svako ulaganje u zajednicu je ulaganje u budućnost

Donatorske, filantropske i volonterske aktivnosti čine značajan segment društveno odgovornog delovanja NIS-a, čime kompanija nastoji da ojača postojeće partnerstvo sa zajednicom i izgradi nova prijateljstva, utemeljena na uzajamnom poverenju i solidarnosti

Pod korporativnim sloganom „Budućnost na delu”, kompanija NIS već više od decenije podržava brojne projekte u oblasti obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite, kulture, sporta i zaštite životne sredine. U ove oblasti od nacionalnog značaja NIS je od 2009. godine do sada uložio više od 4,1 milijardu dinara, dok samo u protekloj godini ulaganja iznose 315 miliona dinara. Iz tog razloga NIS je ponosni dobitnik priznanja „Dobročinitelj” za društvenu odgovornost u 2020. i 2021. godini.

Prethodne dve godine donele su brojne izazove, ali društveno odgovorne kompanije ni u takvim okolnostima nisu odustale od svoje podrške zajednici i programa koji imaju dugoročan efekat na dobrobit građana. Od svog osnivanja, NIS-ov program „Zajednici zajedno” podržao je glavne stubove razvoja društva. U 2020. godini NIS je u okviru ovog programa podržao rad 83 škole u 12 partnerskih gradova i opština u cilju unapređenja digitalizacije nastavnog procesa i povećanja bezbednosti učenika i nastavnika. Prošle godine, NIS je podržao 29 projekata u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, koji su, između ostalog, usmereni na zamenu kotlova za grejanje, unapređenje energetske efikasnosti, solarnu energiju i uređenje javnih parkovskih površina na inovativan i ekološki način. U okviru ova dva ciklusa programa „Zajednici zajedno” uloženo je 222 miliona dinara, dok je za proteklih 13 godina koliko program traje realizovano preko 1000 projekata u koje je uloženo 1,4 milijarde dinara.

NIS: Svako ulaganje u zajednicu je ulaganje u budućnost

Kako je ulaganje u znanje najbolja investicija, NIS već 10 godina realizuje i program „Energija znanja”, kroz koji ostvaruje saradnju sa obrazovnim institucijama u zemlji i inostranstvu. NIS je prva kompanija koja je u protekle dve godine svoja gostujuća predavanja na partnerskim fakultetima prilagodila epidemiološkoj situaciji i održala ih blizu 70 u onlajn formatu. NIS je u ovom periodu podržao i opremanje kabineta za informatiku u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu i kabineta za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji, a na Elektronskom fakultetu u Nišu otvoren je prostor za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije (coworking zona).

Solidarnost sa zajednicom nikada nije bila od takvog značaja kao na početku pandemije, kada je NIS obezbedio 270 tona avio-goriva nacionalnom avio-prevozniku „Air Serbia” za potrebe dopremanja medicinske opreme i prevoz građana Srbije koji su se tokom vanrednog stanja zatekli u inostranstvu. Takođe, većinski akcionar NIS-a „Gasprom njeft”, donirao je  gorivo za potrebe državnih službi – hitne pomoći, Vojske Srbije, policije i vatrogasaca.

NIS: Svako ulaganje u zajednicu je ulaganje u budućnost

Pored toga, kao znak podrške zdravstvenim radnicima, NIS je Kliničkom Centru Srbije i bolnici u Batajnici donirao 500 kompleta hirurških uniformi, dok je za kovid bolnice, u saradnji sa UNICEF-om, obezbeđeno 56 kiseoničkih protokomera. Za dve godine, NIS je donirao više od 182 hiljade litara negazirane vode „Jazak” bolnicama širom Srbije. Kompanija je donirala i 350 kompleta posteljine Urgentnom centru u Beogradu, kao i vozilo Domu zdravlja „Dr Simo Milošević” iz Beograda, radi prevoza medicinskih radnika do gerontoloških i onkoloških pacijenata.

NIS aktivno sprovodi i volonterske akcije usmerene na podršku različitim inicijativama i osetljivim kategorijama društva. Klub volontera NIS-a osnovan je 2018. godine i broji više od 1,650 članova, zaposlenih kompanije. Tokom 2020. i 2021. godine članovi ovog humanog kluba realizovali su 19 akcija i utrošili 2.946  volonterskih časova.

Svoje filantropske aktivnosti NIS usmerava ka ciljevima od šireg društvenog značaja. Poštujući protivepidemijske mere, NIS je organizovao volonterski „Karavan Zajednici zajedno” u zdravstvenim ustanovama podržanim ovim programom. Karavan je na dečjim odeljenjima u 12 domova zdravlja ulepšao ordinacije i čekaonice, kako bi najmlađim pacijentima boravak kod lekara bio što prijatniji.

Kao društveno odgovorna kompanija, NIS u svom poslovanju posebnu pažnju pridaje uticaju na zajednicu i odgovornosti za svoje zaposlene, potrošače, proizvode i usluge. NIS svoje biznis aktivnosti usklađuju sa interesima zajednice u kojoj deluju, jer svako ulaganje u zajednicu je ulaganje u bolji kvalitet života građana i njihovu budućnost.