Novak Đoković Fondacija: Dobrota je kao bumerang - uvek se vraća

Novak Đoković Fondacija: Dobrota je kao bumerang – uvek se vraća

Godine 2020. i 2021. bile su godine otpornosti, timskog rada i solidarnosti. Tim Fondacije se brzo prilagodio novonastaloj situaciji i pronašao nove digitalne načine da pruži podršku deci, vaspitačima i roditeljima. A kako je zdravstveni sistem Srbije bio pod velikim pritiskom, smatrali su da je njihova dužnost da i na tom polju pomognu koliko su u mogućnosti. Tokom prethodne dve godine pokazala se velika snaga NDF zajednice, ali i poverenje i podrška koju imaju širom sveta!

Misija NDF: Promenimo svet ulaganjem u rani razvoj

NDF podržava i blisko sarađuje sa decom, roditeljima, starateljima i vaspitačima kroz edukaciju, ulaganja i promociju svojih vrednosti, oblikuje današnji sistem – a samim tim i budućnost čitavog društva.

Za NDF, uspeh znači da će do 2030. godine preko 90% dece u Srbiji pohađati predškolske ustanove, da će omladina imati pristup mogućnostima za učenje, a da će vaspitači i stručnjaci orijentisani na decu biti obučeni u skladu sa najnovijim standardima u oblasti ranog razvoja. Uspeh takođe znači da će se uticati na donosioce važnih odluka i postarati se da se rani razvoj vidi kao suštinski prioritet ulaganja.

NDF je najpre počela sa izgradnjom ili obnovom vrtića u područjima gde nije bilo infrastrukture. Vremenom su prerasli u mnogo više od toga – postali su organizacija koja uči i napreduje uporedo sa mališanima koje pomaže.

U poslednje dve godine otvorili su 6 vrtića: u Ljukovu, Ljubišu, Stopanji, Topoli, Velikom Popoviću i Svrljigu. Ulaganjem od 50 miliona dinara, obezbeđeno je 325 novih mesta za decu iz ovih krajeva.

Zajedno sa Vladom Republike Srbije i Svetskom bankom, potpisan je ugovor koji će dovesti do otvaranja novih 120 radnih soba za 3000 predškolaca do kraja 2022. godine, od čega je više od 70 već otvoreno. Ovo je značajan korak ka ostvarenju cilja Fondacije: da omogući pristup predškolskom obrazovanju za više od 90% dece u Srbiji do 2030. godine.

Novak Đoković Fondacija: Dobrota je kao bumerang - uvek se vraća

Obuka vaspitača

Vaspitači su srce svih predškolskih ustanova. Zato NDF pridaje veliki značaj kvalitetu njihove obuke. Jedan osnaženi vaspitač inspiriše bezbroj mladih umova.

U prethodne dve i po godine, NDF je uspešno obučila 770 nastavnika, što znači da će najmanje 15.400 dece (oko 20 po nastavnoj grupi) dobiti kvalitetno obrazovanje.

Podrška roditeljima i starateljima

Podrška, ne perfekcija

Savršen roditelj ne postoji, niti je detetu takav roditelj potreban. Sve što detetu treba je roditelj koji ga bezuslovno podržava i voli.

Program Podrška, ne perfekcija se sastoji od 10 besplatnih radionica koje se održavaju na nedeljnom nivou u grupama od po 15 do 20 roditelja/staratelja dece do 6 godina. Učesnici dele svoja iskustva i razvijaju mrežu međusobne podrške. PNP nudi strategije za suočavanje sa izazovnim situacijama, a na roditeljima je da odaberu koju strategiju žele da isprobaju na svom ličnom primeru.

U 2020. i 2021. godini osnaženo je više od 580 roditelja i staratelja, što je indirektno uticalo na 870 dece. Upravo je u ovom periodu program prepoznat od strane renomiranog Evropskog časopisa za razvojnu psihologiju.

Zahvaljujući dugogodišnjim partnerima, Generali osiguranju Srbija i The Human Safety Net, NDF proširuje program u 15 gradova u Srbiji i, u bliskoj saradnji sa lokalnim samoupravama, otvara Centre za roditelje. Centri će biti resurs za sve porodice i profesionalce posvećene ranom razvoju. Tako će u naredne tri godine biti podržano još 2.200 roditelja i skoro 4.400 dece.

Novak Đoković Fondacija: Dobrota je kao bumerang - uvek se vraća

Putem šampiona

Putem šampiona je novopokrenuti inovativni i strateški program Fondacije koji ima za cilj da pruži podršku roditeljima dece koja se bave sportom. Program vodi roditelje kroz niz tematskih radionica i panela, na kojima istaknuti sportski stručnjaci i profesionalni sportisti i njihovi roditelji dele svoja iskustva i znanja kako bi zajedno utrli Put šampiona za buduće generacije. Panele ovog programa je na YouTube kanalu Fondacije uživo pratilo više od 25.000 ljudi.

Vebinari za roditelje tokom pandemije Kovid-19

Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorka Fondacije, zajedno sa glavnom programskom menadžerkom Smiljanom Grujić, pokrenula je nedeljne Zoom vebinare na različite teme roditeljstva kojima je prisustvovalo više od 3.000 ljudi.

Na krilima uspeha ovih vebinara, prepoznat je značaj njihovog uticaja i započet je rad na razvijanju Onlajn akademije Novak Đoković Fondacije – platforme sa kursevima o roditeljstvu i razvoju dece. Sve aktivnosti, prošle i sadašnje, pomoći će da Srbija na mapi sveta bude prepoznata kao regionalni lider u oblasti ranog razvoja. Akademija će početi sa radom u toku 2022. godine.

Novak Đoković Fondacija: Dobrota je kao bumerang - uvek se vraća

Podrška deci uzrasta do polaska u školu

Azbuka dobrih navika

Kvalitet ishrane dece opada iz godine u godinu, pa je NDF, u saradnji sa stručnjacima i nutricionistima, kreirala program Azbuka dobrih navika. Cilj programa je da pomogne deci da uspostave uravnoteženu ishranu u najranijim godinama, kao i da se povežu i žive u harmoniji sa prirodom.

U protekle dve godine, Azbuka dobrih navika implementirana je u 7 novih predškolskih ustanova – u Beogradu, Jagodini, Svilajncu, Ubu i Pećincima, i obučeno je 140 vaspitača kako bi znanja o značaju pravilne ishrane, baštovanstva i procesa vezanih za prirodu preneli na 300 dece.

Novogodišnja podrška

Svake godine, NDF se trudi da uradi nešto posebno za decu koja imaju određene poteškoće: decu u hraniteljstvu, decu čije porodice su korisnici socijalne pomoći, decu romske nacionalnosti, pacijente u dečjim bolnicama.

U 2020. godini, zbog mera bezbednosti, NDF je odlučila da pomogne deci koja se leče u dečjim bolnicama. Da bi se deca osećala kao kod kuće, Fondacija je prilagodila učionice, sobe i kupatila u 3 dečje bolnice.

Godine 2021, u brendiranom Karavanu sreće, NDF je posetila 12 opština koje spadaju u najnerazvijenije u Srbiji i podelila paketiće za 300 dece čije porodice primaju socijalno-novčanu pomoć.

Novak Đoković Fondacija: Dobrota je kao bumerang - uvek se vraća

Šesti april – Međunarodni dan sporta

Kroz sport, deca napreduju mentalno, društveno, obrazovno i fizički. Brojne studije su pokazale da sport ima značajan uticaj na rani razvoj dece i pomaže im da odrastu u ljude koji koriste svoj puni potencijal.

Godine 2020, u okviru teniskog turnira Adria Tour u Beogradu, organizovan je Dečji dan – otvoreni trening za 100 mališana, dok je 2021. zvanično predstavljen program Putem šampiona, koji je onlajn pratilo više od 4000 ljudi.

Pomoć za vreme vanrednih situacija

Podrška bolnicama u borbi protiv Kovid-19

Neposredno nakon pojavljivanja virusa Kovid-19, osnivači Fondacije Novak i Jelena Đoković donirali su milion evra za pomoć zdravstvenom sistemu Srbije. Celokupni tim Fondacije pobrinuo se da neophodna oprema stigne u najkraćem mogućem roku, da bude vrhunskog kvaliteta i da zadovolji potrebe zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Donirano je 17 respiratora, 54 klinička monitora, 100.000 zdravstvenih paketa svim đacima prvacima u Srbiji, 2 visokokvalitetna CT skenera, 14 električnih kliničkih kreveta, oprema za dezinfekciju, 125 merača protoka sa ovlaživačima za terapiju kiseonikom, 6 pumpi, 1 EKG aparat, 57 antibakterijskih klompi, 1 pokretni podižući krevet, 16.400 litara Domestos proizvoda i više od 40.000 evra Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Ovaj ekspeditivni metod pružanja pomoći prepoznat je i podržan od strane korporativnih partnera i velikodušnih pojedinaca sa donacijama u vrednosti od 200.000 USD. Na taj način, pružena je pomoć u 25 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Sezona darivanja

Pred kraj svake godine, Novak Đoković Fondacija tradicionalno podržava kampanju Sezona darivanja. Uspeh ovog perioda se ne ogleda samo u prikupljenim sredstvima, već i u rastu zajednice koja veruje u misiju NDF.

Tokom 2020. i 2021. godine, zahvaljujući velikom broju plemenitih pojedinaca i firmi, kampanja je prikupila 290.000 evra za nastavak izgradnje novih predškolskih ustanova u Srbiji. Ali, to nije sve – Novak i Jelena duplirali su ovaj iznos, čime se došlo do cifre od ukupno 580.000 evra!