OTP banka: Pravi primer društveno odgovornog poslovanja

OTP banka: Pravi primer društveno odgovornog poslovanja

Partnerstvo sa Galerijom Matice srpske, sponzorstvo Olimpijskog komiteta Srbije i naših najboljih sportista, podrška ekološki održivim i inovativnim projektima i inicijativama samo su neki od brojnih društveno odgovornih projekata OTP banke Srbija. Upravo ovo je način na koji najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga, pokazuje da brine o potrebama zajednice u kojoj posluje. Kontinuirano ulaganje napora u razvoj i napredak brojnih oblasti našeg društva nisu ostali neprimećeni, a to potvrđuju i brojne nagrade, od kojim je jedna od najdražih “Dobročinitelj 2022”.

Zelene inicijative

Jedno od ključnih strateških usmerenja OTP banke je zelena tranzicija poslovanja, u okviru koje banka pažljivo procenjuje svoje direktne i indirektne uticaje na životnu sredinu i sprovodi programe koji imaju pozitivan efekat. Istovremeno, razvijajući nove, zelene proizvode, ohrabruje i svoje klijente da budu ekološki odgovorni. Podršku za održiv pristup poslovanju dobijaju i iz matične OTP Grupe, koja je potpisnik Principa za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, koji predstavljaju jedinstveni okvir za održivo poslovanje globalnih razmera.

Ovogodišnji konkurs OTP banke pod nazivom Generator ZERO namenjen je onima koji imaju projekat zasnovan na razvoju rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska. Prijavljeno je ukupno 72 rešenja, dok je u finale ušlo njih 10. Pobednički tim osvojio je dva miliona dinara kao i podršku OTP banke u daljoj realizaciji i promociji projekta. Ostali finalisti su osvojili vredne nagrade partnera projekta. Takođe, prepoznajući važnost borbe protiv klimatskih promena, OTP se priključio globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard sa ciljem da se u sledećih pet godina posadi čak 100 miliona stabala širom sveta, u područjima u kojima je pošumljavanje najpotrebnije. Svaki klijent Banke koji otvori novi račun i preuzme svoju Mastercard karticu automatski postaje deo ovog programa, čime će u njegovo ime biti posađeno drvo.

OTP banka: Pravi primer društveno odgovornog poslovanja

Snažna podrška sportistima

Već 20 godina Banka pruža snažnu podršku Olimpijskom komitetu Srbije (OKS) i našim najboljim sportistima. Ova saradnja predstavlja ubedljivo najduže partnerstvo u srpskom sportu i pravi je primer kako jedna kompanija može da doprinese razvitku domaćeg sporta, pružanjem podrške najboljima dok nas predstavljaju na globalnoj olimpijskoj pozornici.

U periodu pandemije, kada je sve bilo zatvoreno, potreba za podrškom bila je veća nego ikad. Upravo zato, pokrenuta je kampanja Krug podrške i snimljen motivacioni video u kojem naši najuspešniji sportisti građanima Srbije šalju ohrabrujuće poruke. Banka promoviše olimpijske vrednosti, zdrav način života i izvan profesionalnih sportskih terena, prvenstveno među decom školskog uzrasta za koju je do sada organizovano više od 70 Olimpijskih treninga.

OTP banka: Pravi primer društveno odgovornog poslovanja

Očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa

OTP banka poseduje jednu od najvrednijih korporativnih umetničkih kolekcija u zemlji koja broji više od 600 eksponata, što pokazuje njihovu svest o važnosti kulture i umetnosti. Njen strateški partner u ovoj oblasti je Galerija Matice srpske, jedna od najstarijih i najrenomiranijih ustanova kulture u našoj zemlji.

U saradnji sa Galerijom, u toku 2021. godine realizovan je projekat DigitArt. Zahvaljujući primeni modernih tehnologija, skicenblok Save Šumanovića i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka digitalizovani su u formi FlipBook aplikacije, dok su neka od najreprezentativnijih dela bogate umetničke kolekcije ove institucije preneta u virtuelnu stvarnost. Takođe, zahvaljujući vrednoj donaciji Banke tokom 2020. godine, Galerija Matice srpske realizovala je jedinstvenu 3D postavku dva ikonostasa, jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara Teodora Kračuna. Reč je zapravo o jedinstvenoj prilici da se javnosti, nakon skoro pola veka od prethodno organizovane izložbe posvećene Kračunu, predstave najreprezentativnija dela ovog velikana srpskog baroknog slikarstva.

Iako su prethodne dve godine bile ispunjene izazovima i brojnim promenama, za OTP banku one su ujedno bile i prilika da pokrenu nove projekte i predstave nove ideje, vodeći sve vreme računa o zajednici i društveno odgovornom poslovanju. Budući da je posvećenost ovakvim projektima deo OTP identiteta i u budućnosti će nastaviti da, zajedno sa svojim partnerima i klijentima, podstiču pozitivne promene, postavljaju nove trendove i odgovaraju na potrebe zajednice.