Pravac u Etnografski bez preprekaPravac u Etnografski bez prepreka

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Etnografski muzej poziva sve posetioce da u nedelju, 3. decembra 2023. godine, u 11 časova, dođu u Muzej na obeležavanje dana posvećenog kulturi pristupačnosti i svim društveno osetljivim grupama.

Nakon čitanja knjige na Brajevom pismu i slušanja audioknjige u zamračenoj Kino-sali bioskopa, biće predstavljena i taktilno dostupna izložba ergonomski prilagođena osobama sa lokomotornim invaliditetom, pod nazivom Život oko ognjišta, koja nastoji da muzejske predmete tradicionalnog seoskog domaćinstva koji otkrivaju specifičnosti kulture stanovanja, kulture ishrane i kulture odevanja na ovim prostorima, približi posetiocima.

Poseban značaj izložbe ogleda se u uzimanju u obzir iskustava slabovidih osoba i uvažavanju različitosti, pa je koncipirana kao postavka koju videći posetioci doživljavaju noseći povez preko očiju. Posetioce će kroz Život oko ognjišta stručno voditi kustoskinja Svetlana Mitrović.

Prisutnima će se obratiti predstavnici Saveza slepih Srbije, a za sve posetioce ulaz je besplatan.

Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je 1992. godine Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Obeležavanje Dana ima za cilj da promoviše razumevanje pitanja invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.