Predstavljene 3D taktilne table za slepe i slabovide sugrađane

Predstavljene 3D taktilne table za slepe i slabovide sugrađane

UMETNOST NE POZNAJE GRANICE

U okviru proslave pedesetogodišnjice brenda Smoki, kojom je podržana street art umetnost koja prevazilazi sve razlike i granice, kompanija Atlantic Štark pokrenula je inicijativu za slepe i slabovide sugrađane, omogućivši im da uživaju u beogradskim grafitima nekih od najpoznatijih street art umetnika. U prisustvu velikog broja zvanica, svečano su predstavljene 3D taktilne table koje će biti postavljene na zidovima na kojima se nalaze originalni grafiti poznatih umetnika na nekoliko lokacija širom centra grada, čime je Beograd i zvanično postao jedini grad u Evropi sa najviše 3D modela taktilnih tabli za slepe i slabovide – ukupno osam.

Predstavljene 3D taktilne table za slepe i slabovide sugrađane

Kao brend koji povezuje čitav region i sve generacije, koji je univerzalni jezik na velikom području i koji kao umetnost ne poznaje granice, logičan je korak bio da se napravi saradnja između Smokija i poznatih grafiti umetnika iz regiona i da se kreira kampanja na koju smo izuzetno ponosni. Način na koji je Smoki obeležio svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja i kruna celokupne kampanje zbog koje smo se danas i okupili – predstavljanje taktilnih 3D tabli naših najpoznatijih street art vizuala čime ova umetnost postaje dostupna i slepim i slabovidim našim sugrađanima, samo je jedan od načina na koji Atlantic Štark kompanija vodi računa o društvenoj odgovornosti. Iskoristio bih priliku da iskažem veliku zahvalnost Gradskoj organizaciji slepih Beograda i udruženju Street Art Belgrade na pomoći i podršci da ovu kampanju predstavimo na pravi način, ali i pružimo mogućnost svima da uživaju u street art-u. Nastojaćemo da i u budućnosti nastavimo sa projektima koji su od velike važnosti za zajednicu u okviru koje poslujemo, istakao je Vladimir Latinović, marketing menadžer kompanije Atlantic Štark.

Predstavljene 3D taktilne table za slepe i slabovide sugrađane

Izuzetno mi je drago da su umetnici dobili priliku da učestvuju u projektu približavanja murala slepim i slabovidim osobama. Dobili smo novu poziciju kroz koju imamo dodatni motiv da u procesu rada razmišljamo o tome kako nešto što je vizuelno da prenesemo nekome ko ne vidi. To je veoma važno, posebno što se smatra da je street art najslobodnija vrsta umetnosti. Ovo je korak napred ka inkluzivnom društvu i drago mi je što su ljudi u okviru street art zajednice pokrenuli inicijativu kroz koju se to omogućuje i kreira prostor da se razmišlja o tome kako da umetnost približimo svima, izjavio je ovom prilikom Aleksandar Đorđević ispred Udruženja Street Art Belgrade.

Udruženje slepih i slabovidih je osnovano 1947. godine i od tada se neprekidno bori za bolji položaj slepih i slabovidih sugrađana. Sa udruženjem Street art Belgrade smo realizovali već nekoliko projekata kako bi uličnu umetnost približili našim članovima, a iskoristio bih ovu priliku da se u ime naših članova zahvalim, kako njima, tako i kompaniji Atlantic Štark, a posebno Smokiju, na ovoj velikoj i značajnoj podršci, istakao je predsednik Udruženja slepih i slabovidih Nikola Đorđević.

Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2.000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština, dok u Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava, kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga. Umetnost ne treba da poznaje granice, zbog čega je brendu Smoki neizmerno drago što je upravo slepim i slabovidim građanima omogućio da osete čari street art umetnosti na jedinstven način, jer sa Smokijem nema greške!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.