Srpska filantropska gala 2023Srpska filantropska gala 2023

SRPSKO FILANTROPSKO UDRUŽENJE IZ NJUJORKA PRIKUPILO PREKO 100,000 DOLARA ZA PROJEKTE PODRŠKE ZDRAVLJA I DOBROBITI DECE IZ SRBIJE

Četvrto po redu Srpsko filantropsko gala veče, u organizaciji Srpskog filantropskog udruženja, održano 17. novembra, u prestižnom Ćiprijaniju, u srcu Njujorka, okupilo je 470 gostiju iz različitih delova Sjedinjenih američkih država i drugih delova sveta. Prikupljena je suma od preko 100,000 dolara koja će biti jednako rasporedjena na dva istaknuta projekta: projekat Feel to Heal Fondacije Novak Djoković, koji ima za cilj da osnaži emocionalnu inteligenciju kod dece, opremajući ih veštinama neophodnim za uspešan život i projekat palijativnog zbrinjavanja dece obolele od neizlečivih bolesti, koji uključuje pružanje medicinske i psihološke nege deci i pomoć njihovim porodicama.

Gala veče je takođe bilo prilika da se oda priznanje iz oblasti filantropije. Ove godine, nagradu je ponela dobrotvorna organizacija „Srbi za Srbe” za svoj rad na umanjivanju siromaštva, posebno u velikobrojnim srpskim porodicama na Balkanu. Sa istorijom koja se proteže preko 18 godina, ova organizacija je pomogla više od 3.200 porodica od kojih svaka sa sobom nosi jedinstvenu priču i prikupila više od 13 miliona dolara donacija, što je dovelo do zasluženog priznanja Nagrade za izvrsnost u oblasti filantropije koju dodeljuje Srpsko filantropsko udruženje.

Voditelji svečanosti bili su Jelena Gavrilović, glumica i pevačica, koja je svojim muzičkim nastupom otvorila gala veče i Đorđe Petković, član Upravnog odbora Srpskog filantropskog društva, a kao specijalna gošća, Marija Šerifović je svojim spektakularnim glasom osvojila sve prisutne.

„Jako sam impresionirana događajem i organizacionim timom koji je stajao iza njega i osećam se ponosno što sam svojim nastupom doprinela humanitarnom povodu okupljanja koji za cilj ima podršku projekata za zdravlje i dobrobit dece u Srbiji”, rekla je Marija Šerifović.

Jelena Gavrilović je iznela slična osećanja o svečanosti i projektima koji su usredsređeni na decu.

„Neverovatna je čast i zadovoljstvo što sam drugu godinu zaredom deo ove manifestacije. Izuzetno sam srećna što će ovogodišnji prihod biti usmeren ka stvaranju boljeg sveta za decu u Srbiji”, dodala je Gavrilovićeva.

Okupljajući dijasporu oko plemenitog cilja, na večeri ne samo da su prikupljena sredstva za dva izuzetna projekta, već je i zasluženo priznanje odato onima koji su aktivno uključeni u dobrotvorni rad pružanja pomoći srpskoj zajednici.

Srpsko filantropsko udruženje neprofitna je organizacija koju je 2020. godine osnovala grupa pojedinaca srpskog porekla iz Njujorka, okupljenih oko jednog cilja – da uzvrate srpskoj zajednici.

Udruženje je najviše prepoznatljivo po Srpskoj filantropskoj gala večeri, koja je istovremeno svečani događaj i platforma koja služi:

  • za prikupljanje sredstava u dobrotvorne svrhe i za projekte koje imaju dugoročni uticaj na privredu, obrazovanje, zdravstvo, kulturu ili ekologiju u Srbiji,
  • da se, putem Nagrade za izvrsnost u oblasti filantropije, oda počast dobrotvornim delima pojedinaca i organizacija čija dela inspirišu,
  • da stvara i održava veze među srpskom zajednicom u Sjedinjenim Državama i
  • da srpski narod i kulturu predstavi u najboljem svetlu.

Srpsko filantropsko udruženje je počastvovano što je Srpska filantropska gala postala prepoznatljiva humanitarno-kulturna manifestacija srpske dijaspore. Svoj uspeh meri ne samo visinom prikupljenih sredstava, rekordno brzom prodajom ulaznica i donatorskih stolova i utiscima gostiju, već i poverenjem vodećih umetnika iz regiona koji su učestvovali na manifestaciji.

Za četiri godine koliko se održava, Gala je ukupno prikupila preko 330.000 dolara za programe podrške obrazovanju ljudi, kao i zdravlju i dobrobiti dece u Srbiji i regionu.

Srpsko filantropsko udruženje je neprofitna, nepolitička i nereligijska organizacija registrovana u državi Njujork i sa povlašćenim poreskim statusom kod Poreske uprave SAD.

Više infromacija možete da pročitate na sajtu serbianphilanthropicassociation.org i na društvenim mrežama @serbianphilanthropy.

Foto: Weston Kloefkorn