25. Svetosavski bal u prestižnom bečkom Hofburgu

25. Svetosavski bal u prestižnom bečkom Hofburgu

Jubilarni 25. Svetosavski bal biće održan u četvrtak, 18. januara 2024. godine, u čak 12 sala i na četiri pozornice, raskošne carske palate Hofburg, u Beču

Nakon velikog uspeha premijere Svetosavskog bala, koji se prvi put u svojoj dugoj tradiciji, početkom ove godine odigrao u svečanim odajama Hofburga, i jubilarno 25. izdanje bala održaće se na istom mestu, uz prisustvo brojnih učesnika i još većeg broja posetilaca.

Organizatori ovog glamuroznog i istovremeno važnog događaja iz Srpskog centra u Beču, podsećaju na dugu istoriju ove svečanosti koja datira čak 160 godina u prošlost, a koja je prekidana samo silom istorijskih prilika i baš s tim motivom, na pola puta između negovanja tradicije i hvatanja toka s novim vremenom, ovaj ambiciozan poduhvat okuplja najbolje od srpske dijaspore i same matice i ponovo biva mesto susreta zanimljivih ljudi i ideja.

Beč, kao grad visoke kulture i habsburške tradicije, istovremeno i drugi dom našeg Vuka Stefanovića Karadžića, pa samim tim i deo naše kulturne istorije, logično je mesto za ovakvo okupljanje. Na važnost samog bala, kao i na delovanje srpske zajednice u austrijskoj prestonici, ukazuje i činjenica da je upravo Svetosavski bal jedini inostrani bal među 14 najsvečanijih balova koji se odvijaju u prestižnom Hofburgu.

Kada je reč o izvođačima, pored umetničkih ansambala baleta i opere, među najvećim imenima ovogodišnjeg spektakla su i Željko Joksimović, Ana Štajdohar, Jelena Gavrilović, Tamara Rađenović, Bako Jovanović, DJ MKDSL i brojni drugi umetnici, dok će za vođenje programa biti zaduženi Aleksandar Stojanović, poznato lice Nacionalnog servisa i glumica Ivana Urban.
Šest sati živog scenskog programa na četiri pozornice, obuhvatiće najširi spektar muzičkih i umetničkih ukusa, pa će se tako program odvijati između klasične muzike, starogradskih numera, roka, kao i novog elektronskog zvuka.

Sva znatiželja u vezi sa dres kodom, odnosno sa pravilima oblačenja, može se zadovoljiti opisom da je bal mesto dostojanstvenih i pristojnih zvanica, a kako mu je svakako cilj i zabava, kod smišljanja haljina, odnosno odela, može se dati mašti na volju, sve dok su ispoštovana pravila dobrog ukusa.

Kao i do sada, Svetosavski bal ima humanitarni karakter, što je kao što je poznato i sama srž aktivnosti naše dijaspore. Ove godine, prikupljena sredstva biće namenjena Daun sindrom centru iz Banja Luke.

AP Vojvodina biće ove godine partner događaja čime naša severna pokrajina daje bitnu podršku kulturi na ovim prostorima i očuvanju ove jedinstvene manifestacije.

Kako su izgledali prethodni balovi, detaljne informacije u vezi s učesnicima, kao i sva praktična pitanja, uključujući i kupovinu karata, mogu se naći na zvaničnom sajtu Svetosavskog bala savaball.at

Bal kao deo svetosavskih svečanosti, organizuje Srpski centar u Beču, koji postoji od 1995. godine i bavi se promovisanjem i afirmisanjem srpske tradicije i savremene kulture.