Srbi za Srbe

Treće donatorsko veče za Kosovo i Metohiju

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, u saradnji sa proslavljenim srpskim reprezentativcem Markom Kešeljem, organizuje treće donatorsko veče u Beogradu, u utorak, 7. septembra, sa početkom od 20 časova, u restoranu Tri tačke.

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Vladike raško-prizrenskog g. Teodosija, cilj ovogodišnje donatorske večeri je izgradnja postrojenja za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji.

Pogon za proizvodnju soka biće smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske gde se trenutno pravi farma sa svim pratećim objektima gde će biti smeštena celokupna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica. Objekat će biti površine od 90 kvadrata i sastojaće se iz tri dela – prostora za proizvodnju, rashladne komore i magacinskog dela.

Srbi za Srbe

Kapacitet proizvodnog pogona biće od 500 do 1.000 litara na dan, uzimajući u obzir da na poljoprivrednim dobrima manastira Gračanice i drugih manastira Eparhije raško-prizrenske postoje veće i manje parcele na kojima se uzgaja voće. To je raznovrsno voće koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje.

Ukupna vrednost čitavog projekta je 67.000 evra. Polovinu potrebnih sredstava će obezbediti organizacija Solidarnost za Kosovo Arnoa Gujona, a drugu polovinu Humanitarna organizacija Srbi za Srbe kroz predstojeće donatorsko veče.

Jedan deo proizvoda koristio bi se za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, zatim za druge manastire na teritoriji Eparhije raško-prizrenske, ali i za potrebe prodaje koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Projekat bi bio od velikog značaja, jer je ciklično vezan za već postojeće projekte, pa otvara mogućnost da se radno zaposle mladi ljudi i da im se na taj način omogući ostanak i opstanak na ognjištima, uz mogućnost sopstvene zarade i izdržavanja porodice. Ovaj projekt pruža veliku šansu u zapošljavanju od troje do čak šestoro ljudi.

Prijave za donatorsko veče: organizacija@srbizasrbe.org ili +381 64 175 7751 – cena ulaznice 100 evra ili više, broj mesta je ograničen. Ulaznica za donatorsko veče se može obezbediti kroz donaciju na račun Humanitarne organizacije Srbi za Srbe br. 160-279491-71, sa napomenom „Donatorsko veče” ili na samom događaju.