Vlasina – čista ljubav: Poslovanje u harmoniji sa prirodom

Vlasina – čista ljubav: Poslovanje u harmoniji sa prirodom

U savremenom svetu biznisa koji je usmeren na poslovni uspeh, pronalaženje ravnoteže između prosperiteta zajednice i očuvanja dragocenog okruženja, čini se kao nesavladiv izazov. Ipak, postoje priče koje nas podsećaju da je harmonija između ekonomske dobiti i ekološke odgovornosti moguća, a da je održiv napredak celokupnog društva više od mogućnosti – to je stvarnost.

Jedna od tih inspirativnih priča dolazi iz predivnog Vlasinskog kraja, gde se pre dve godine rodila jedna čista ljubav – prema zajednici i prirodi.

Tako je nastao projekat pod nazivom „Vlasina-čista ljubav”, koji je pokrenuo Coca-Cola sistem u Srbiji, uspešno usklađujući poslovnu strategiju sa očuvanjem prirode i podrškom kraju u kome posluje više od 15 godina.

Udruženim snagama zajedno sa Opštinom Surdulica, Turističkom organizacijom opštine Surdulica i Kabinetom ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština, ovaj projekat doprinosi razvoju Vlasine kao turističke destinacije od nacionalnog značaja, postavljajući temelje održivog turizma kao osnovu za dalji prosperitet ovog kraja.

Obnavljanje duše Vlasine: Podrška ugostiteljima i čuvanje prirode

U prvoj fazi projekta, značajnu podršku dobili su lokalni ugostitelji koji su pretrpeli velike gubitke tokom pandemije. Za njih su organizovane besplatne radionice na kojima su imali priliku da steknu neprocenjiva znanja i iskustva, da osnaže svoje biznise, postanu prepoznatljiviji i konkurentniji i privuku što veći broj posetilaca.

Svi ugostitelji dobili su i besplatne foto i video prezentacije njihovih biznisa, kao i korisne savete kako da predstave svoj biznis, kako da komuniciraju na društvenim mrežama, kako da upravljaju finansijama.

Međutim, posvećenost Coca-Cola sistema unapređenju ovog kraja tu nije stala.

Priroda i održivost ujedinjene na stazama Vlasine

Slušajući potrebe lokalne zajednice, u drugoj godini inicijativa je usmerena na izgradnju infrastrukture, koja će obogatiti ponudu Vlasine, privući veći broj posetilaca i samim tim doprineti većim prihodima i ekonomskom razvoju ovog kraja. U partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), obnovljene su postojeće planinarske staze i urađena jedna nova.

Staze nisu samo idealne za pešačenje, već i za proširenje znanja i čuvanje bogatog biodiverziteta ovog područja. Na novoj stazi postavljene su edukativne table, koje na zanimljiv način i uz pomoć QR kodova promovišu autohtone biljne i životinjske vrste koje obitavaju na teritoriji Vlasine.

U sklopu projekta, u planu je i digitalizacija svih staza, koje će u narednom periodu biti dostupne na portalu „Staze Srbije”.

Prvi „Rosa dan pešačenja” na Vlasini

Da je kreirana prava oaza za ljubitelje pešačenja, potvrđuje i činjenica da je ove godine upravo na Vlasini održan centralni događaj najveće pešačke manifestacije u Srbiji – „Rosa dan pešačenja”. Organizovana u partnerstvu sa Planinarskim savezom Srbije, ova manifestacija je okupila više od 500 zaljubljenika u prirodu, koji su istraživali novootvorene staze i uživali u čarima Vlasine.