Wiener Städtische osiguranje: Doprinosimo zdravijoj životnoj srediniWiener Städtische osiguranje: Doprinosimo zdravijoj životnoj sredini

Našu posvećenost zaštiti životne sredine potvrdili smo kroz 15 ekoloških akcija. Aktivni smo u očuvanju životne sredine – smanjujemo zagađenje prirode i utičemo na ekološku svest građana.

Osiguranje je industrija u čijoj osnovi je zaštita od rizika. Današnji ekološki rizici sve više utiču na održivost zajednica i društava. Za Vienna Insurance Group, vodeću osiguravajuću grupu u CEE regionu, kojoj pripada i naša kompanija, održivost predstavlja stvaranje ekonomske vrednosti danas, ali ne na štetu sutrašnjice. Razmišljamo i delujemo dugoročno sa ciljem očuvanja uslova za održivi razvoj zajednice.

Wiener Städtische osiguranje želi da bude partner u postizanju željenih promena tamo gde su one neophodne. Iz tog razloga opredelili smo da budemo partner projekta „Ekoopština”, koji je pokrenula Ambasada Francuske, i koji je, u međuvremenu, postao deo inicijative „Zelena agenda za Srbiju”.

Projekat je zamišljen kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse koji doprinose održivom razvoju gradova i opština. Odvija se kroz dve etape – organizovanje tematskih seminara u kojima učestvuju predstavnici svih gradova i opština u Srbijii sprovođenje konkursa u četiri kategorije – održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost i energetska efikasnost zgrada. Gradovi su pozvani da učestvuju na konkursu i predlože projektne ideje i akcione planove, a najbolji kandidovani projekti se nagrađuju studijskim posetama partnerskim gradovima i kompanijama u inostranstvu, sa ciljem razmene iskustava i upoznavanja sa najboljim praksama iz navedenih oblasti.

Wiener Städtische osiguranje je u okviru projekta partner programske celine „održiva urbana mobilnost”. Podrškom izgradnji održive urbane mobilnosti i nagrađivanjem inovativnih projekata želimo da podstaknemo lokalne samouprave da primene rešenja neophodna za smanjenje emisije gasova i negativnog efekta saobraćaja zbog prekomerne upotrebe automobila. Ovim činom, u određenoj meri, utičemo na poboljšanje kvaliteta života, na zdraviji način života i na minimiziranje rizika po životnu sredinu u gradskim područjima.

Pobednicima u ovoj kategoriji, gradovima Pirot i Kruševac poklonili smo po jednu servisnu stanicu za bicikle. Na ovaj način nagradili smo njihove projekte, a biciklistima navedenih gradova omogućili da mogu slobodno i besplatno da koriste servisne stanice, ukoliko se za to ukaže potreba. Stanice sa stalkom za bicikl, opremljene su pumpama i setovima alata za brzo servisiranje dvotočkaša.

Drago nam je što i na ovaj način utičemo na podizanje svesti o značaju održivosti i pružanju odgovora na potrebe lokalnih samouprava u Srbiji, podstičemo aktivnosti na lokalnom nivou i pomažemo promovisanje i usvajanje najboljih praksi.

Pored podrške „održivoj urbanoj mobilnosti” naša kompanija sprovodi brojne ekološke akcije u okviru volonterskog programa Lanac dobrote, i to najčešćeu sledećim segmentima – ozelenjavanje urbanih površina, čišćenje prirode i obeležavanje planinarskih staza.

Svoju posvećenost zaštiti životne sredine i ekološkim temama demonstriramo direktnim akcijama širom Srbije. U 15 ekoloških akcija Lanca dobrote u periodu mart-novembar 2023. godine učestvovalo je 211 Wiener volontera. Ličnim angažovanjem potvrdili su posvećenost prirodi doprinoseći da naše prirodno okruženje na planinama, pored reka, u gradovima, parkovima raznih institucija bude čistije i uređenije za naše građane, za sve nas. Stvarajući zdraviju prirodnu sredinu istovremeno ukazujemo na važnost fizičke aktivnosti i boravka na otvorenom, podstičemo ljude na zdraviji način života i doprinosimo ekološkoj održivosti.