Uspešna godina Fondacije „Alek Kavčić”Uspešna godina Fondacije „Alek Kavčić”

BESPLATNI UDŽBENICI I RADOST ZA SVAKO DETE

Fondacija „Alek Kavčić”, dobitnik Zlatne plakete „Dobročinitelj 2023”, udruženja „Moja Srbija”, može da se pohvali uspešnom i plodnom godinom na izmaku

FONDACIJA „ALEK KAVČIĆ”

Fondacija je osnovana u SAD 2017. godine. Njen osnivač je profesor dr Aleksandar Kavčić, Beograđanin koji je započeo studije na Elektrotehničkom fakultetu u rodnom gradu, a potom uspešno nastavio školovanje u Nemačkoj i doktorirao u SAD. U saradnji sa svojim mentorom na Karnegi Melon univerzitetu, Kavčić je u SAD patentirao čitač zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Novac koji je zaradio zahvaljujući dobijenom sudskom sporu zbog bespravne upotrebe patenta uložio je u Fondaciju „Alek Kavčić” preko koje se, od 2020. godine, zalaže za besplatno školovanje u Srbiji.

MISIJA FONDACIJE

Misija Fondacije „Alek Kavčić” je kvalitetno i dostupno obrazovanje za svu decu u Srbiji. Svake godine roditelji učenika u Srbiji moraju da kupuju preskupe komplete udžbenika kako bi njihova deca mogla da pohađaju nastavu. Da bi školovanje zaista i bilo besplatno, kako je to predviđeno Ustavom Srbije, Fondacija „Alek Kavčić” obezbedila je besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji.

GODINA ZA NAMA

Samo tokom 2023. godine zahvaljujući saradnji sa izdavačkim kućama „Arhiknjiga”, „Diofant”, „New Age Publishing” i „Nova škola”, Fondacija je priredila 20 novih besplatnih udžbenika za osnovnu školu. Učenicima i nastavnicima je omogućeno da mogu besplatno da pristupe 41 novom interaktivnom udžbeniku koje mogu da koriste u nastavi, tako da se ukupan broj digitalnih udžbenika popeo na oko 70. Svi udžbenici imaju rešenje Ministarstva prosvete Republike Srbije za upotrebu i uvršćeni su u katalog udžbenika koji se koriste u redovnoj nastavi.

Plodna saradnja sa zaposlenima u prosveti ostvarena je i zahvaljujući platformi „Kutak za nastavnike”, koja je počela sa radom početkom 2023. godine. U ovom Kutku prosvetni radnici mogu naći dodatne materijale koji su im neophodni za nastavu, ali i razmeniti profesionalna iskustva.

Broj učenika koji koriste udžbenike koje je obezbedila Fondacija raste iz godine u godinu. Istovremeno, raste i broj donatora koji se priključuju akcijama Fondacije. Kompanije kao što su Fruvita, Modna kuća MONA, Superlab… i ove godine su donirale štampane udžbenike đacima u manjim gradovima i selima Srbije ili finansirale pojedinačna izdanja udžbeničkih kompleta.

Fondacija je posebno ponosna na tradicionalnu donatorsku akciju koju poslednje četiri godine sprovodi sa Matematičkom gimnazijom iz Beograda. I ove godine zajedno su donirali 20 računara, a po pet računara dobili su učenici u osnovnim školama u Banatskom Karađorđevu, Srpskoj Crnji, Deževi i Pambukovici.

Fondacija je bila sponzor i Letnje škole mladih matematičara, koja je tokom avgusta održana u Čačku, a koju je pohađalo nešto više od 80 učenika od 3. do 8. razreda, iz cele Srbije.

Ni tokom školskog raspusta najmlađi sugrađani i školarci nisu bili zaboravljeni. U saradnji sa pozorištem „Teatrijum” Tike Stanića, koje svakog leta zaživi u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu, Fondacija je organizovala besplatne vikend predstave za decu. Samo tokom jula i avgusta više od 4.000 malih i velikih posetilaca je ugošćeno, a najmlađi ljubitelji pozorišta slali su crteže nastale po motivima iz predstava, pa je njihov trud i nagrađen vrednim poklonima – izdanjima Fondacije.